Export Mudah

Strategi Jual Barang Tempatan Ke Pasaran Antarabangsa Pada Harga Berganda!

Ramai Orang Tak Tahu…

Pernah tak korang terfikir, jual barang-barang yang biasa nampak dekat sekeliling kita ke pasaran antarabangsa pun boleh untung berganda-ganda?

Sebenarnya betul…Terdapat segelintir “underground seller” yang dah kaut keuntungan besar melalui bisnes macam ni selama bertahun-tahun sambil tersenyum…😋

Salah seorang daripada mereka adalah saya…😎

Saya Farhan dan yang lagi sorang lagi tu adalah kawan saya, Fazley…Kami berdua dah 4 tahun buat bisnes ni secara fulltime…Saya based dekat Segamat dan Fazley pulak dekat Pasir Gudang….Masing-masing ada office dan staff sendiri!

Selama beberapa tahun ni, kami cuma fokus jual produk-produk yang boleh didapati di sekeliling kita (pasaran tempatan) ke pasaran antarabangsa melalui platform Ebay

Hasilnya Alhamdulillah…Kami bukan je boleh maintain income bersih 4-5 angka sebulan sejak hujung 2014, bahkan mampu jugak beli rumah, kereta, settle PTPTN, renovate rumah, settle kereta wife dan banyak lagi menggunakan duit bisnes Ebay…😘

Rahsia Kita-Kita Je!

Sebelum ni memang ramai yang tanya saya “Bro, ko kerja apa?”…Dieorg pelik agaknya tengok saya santai-santai setiap hari…Hujung minggu pulak, mesti hilang!…Balik kampung la, jalan sana sini la…Memang itu lah rutin saya sekarang…😁

Untuk tak pening-pening, saya jawab je “Aku jual barang online”…Malas pulak saya nak terangkan panjang lebar…Saya lebih selesa orang tak tau saya buat apa…Better low profile je bam…Rahsia…Rahsia…Rahsia…hehe

Anyway beberapa bulan lepas, ada sorang brader berjaya mengubah persepsi saya…Lepas sembang beberapa kali dekat mapler, barulah saya sedar betapa saya perlu berkongsi ilmu dengan orang lain lebih-lebih lagi dalam keadaan ekonomi  macam sekarang!

Bila dah sedar tu, saya terus jumpa kawan saya Fazley dan berbincang…Akhirnya kami berdua bersetuju untuk dedahkan “rahsia” bisnes Ebay kami pada umum…Maka terhasillah satu panduan yang diberi nama Export Mudah!

Export Mudah

Farhan & Fazley

Kenapa “Mudah”?

Actually ada banyak cara nak jual produk dekat Ebay…Ada yang dropship produk China , ada yang jual produk berasaskan servis macam printing tshirt / mug, ada yang jual produk keluaran sendiri dan ada jugak yang jual produk tempatan.

Untuk saya, saya prefer jual barang yang senang nak dapat dekat pasaran tempatan je…Mudah!…Barang ada depan mata dan kita dapat monitor kualiti barang dan packaging!

Kalau dropship barang China, susah kita nak control sebab barang takde depan mata…Kalau buat servis pulak, banyak kerja…So yang paling mudah, jual je barang yang senang nak dapat dekat kedai…Buat ape nak pening-pening…😅

Income Lumayan & Stable

Waktu awal-awal buat Ebay dulu, income boleh dikatakan agak sendu…Maklumlah waktu tu masih lagi dalam fasa “try and error”…Tak nampak lagi produk apa yang ok, teknik apa yang ok dan sebagainya.

Tapi bila dah faham permainan dia macam mana, Alhamdulillah 4 ke 5 angka bersih setiap bulan tu stable je masuk…😎…Dekat bawah ni saya nak tunjuk sikit bukti sale untuk bulan Januari 2019 (bulan lepas)

Not bad la kan…Cukup la nak hidup selesa sikit…Dapat tampung belanja harian, dapat jalan-jalan hujung minggu, dapat beli aset dan dapat la nak menyimpan!…Selain tu, kerja pun tak serabut dan tak rushing…Just santai-santai je…hehe

Giliran Korang Pulak!

Sekarang ni apa perasan korang lepas dah tau jual produk tempatan pun boleh untung besar? Mesti teruja sakan kan?…🤑…Saya faham perasan korang sebab saya dulu pun macam tu jugak…😂

Anyway saya kena berterus terang dengan korang…Bisnes ni tak semudah yang disangkakan…Hakikatnya, ramai yang cuba-cuba buat sebelum ni dah pun gulung tikar…Ada yang hasil sendu dan ada jugak yang tak dapat hasil langsung!

Actually , untuk dapatkan hasil yang lumayan, nak tak nak korang kena jugak dapatkan ilmu yang betul…Ilmu yang betul ni la yang susah player-player lama nak dedahkan…😭

Cuma korang sekarang bernasib baik sebab saya dan Fazley dah insof dan dah sedia untuk ajar korang A to Z macam mana cara yang betul untuk berbisnes di Ebay…😁👌

Ini Yang Korang Akan Belajar

Baiklah, sekarang saya akan tunjuk korang satu persatu apa yang korang bakal belajar dalam panduan Export Mudah.

PART 1

1) PENGENALAN

Untuk permulaan, korang akan diajar tentang perkara-perkara asas yang berkaitan dengan Ebay…Antaranya adalah :

  • Pengenalan Ebay dan Paypal
  • Cara buka akaun Ebay dan Paypal
  • Ebay VS Shopee / Lazada
  • Jual produk tempatan VS dropship
  • Mindset buat bisnes di Ebay
  • Pantang larang bisnes di Ebay

PART 2

2) FASA KAJIAN & PEMILIHAN PRODUK

Seterusnya korang akan belajar cara untuk kaji dan pilih produk yang sesuai untuk dijual…Bab ni sangat penting dan perlu dibuat secara berterusan.

  • Kaji produk apa yang banyak terjual dekat Ebay
  • Strategi pemilihan produk untuk beginner
  • Strategi pemilihan produk untuk long term

PART 3

3) PENETAPAN KEUNTUNGAN & HARGA JUAL

Ramai newbie buat kesilapan waktu nak tetapkan harga jualan…Jual murah tak semestinya ramai akan beli…Jual mahal tak semestinya tak laku.

So dalam bab ni, saya akan ajar cara tetapkan kadar untung dan harga jualan yang betul supaya korang bukan je boleh elakkan kerugian, bahkan boleh dapat untung yang maksimum…😋

PART 4

4) LISTING PRODUK

Untuk jual barang di Ebay, kita tak perlu ada website, tak perlu karang sales letter dan sebagainya!

Apa yang kita perlu tahu hanyalah macam mana cara nak masukkan produk kita ke dalam sistem Ebay…Untuk tujuan itu, dalam bab ini saya akan ajar korang step by step cara untuk masukkan produk.

PART 5

5) PROSES ORDER

Bila produk yang di listing terjual, korang akan dapat email notification daripada sistem Ebay…Then, korang kena lakukan beberapa perkara untuk proses order tersebut hingga complete…Semua proses yang terlibat akan diajar dalam bab ini.

  • Semak butiran pembelian dan pelanggan di sistem Ebay
  • Cara untuk bungkus dan pos barang
  • Tips pemilihan Syarikat Courier
  • Proses pengeposan dan tracking

PART 6

6) WITHDRAW DUIT

Di Ebay, kita berurusan menggunakan bank antarabangsa iaitu Paypal…Semua hasil jualan korang akan masuk ke dalam akaun Paypal.

Then dari masa ke semasa, korang bolehlah withdraw duit daripada Paypal ke akaun bank tempatan atau card.

PART 7

7) TROUBLESHOOT

Berniaga di Ebay tak sentiasa mudah…Adakalanya, beberapa masalah akan timbul jugak tanpa kita duga…Dalam bab ini saya akan kongsikan kepada korang tentang cara-cara untuk handle masalah-masalah tersebut.

  • Buyer cancel order lepas buat bayaran
  • Buyer “open case” dekat Paypal
  • Revise negative feedback

PART 8

8) TIPS & TRICKS

Last sekali saya turut kongsikan beberapa tips dan trick yang korang mungkin perlukan bila dah buat bisnes dekat Ebay nanti…Antaranya adalah :

  • Cara nak naikkan Selling Limit
  • Cara untuk menghubungi pihak Ebay
  • Strategi menggandakan keuntungan
  • Out of stock option
  • Cara buat loan rumah dan kereta guna income Ebay

* Panduan ini adalah dalam bentuk Ebook yang mana korang perlu login untuk baca.

Bengkel Export Mudah (Optional)

Untuk korang yang tak puas belajar thru ebook, saya jugak ada sediakan pakej bengkel yang mana dalam pakej tu, korang akan belajar banyak ilmu advance yang takde dalam ebook!…Antaranya seperti :

  • Teknik percuma skodeng barangan tempatan yang dah pun laku dekat Ebay…So, tak perlu pergi kedai untuk usha barang…Duk depan laptop, boleh terus tiruvasi…😅
  • Cara guna beberapa software advance untuk spy hot demand product
  • Cara hapuskan listing limit
  • Tips elak akaun Ebay daripada di suspend
  • Case study barang yang saya dah jual dekat Ebay

Bengkel Export Mudah ni akan di adakan di tempat saya (Segamat – Office atau Hotel) selama 1 hari…Waktu bengkel nanti, korang bukan saje boleh belajar lebih detail, malahan boleh terus buat waktu tu jugak!…Kalau tak faham, team saya akan terus berikan support serta merta….Baru best belajar macam tu kan…😉

* Bengkel ini akan diadakan 1 atau 2 kali setiap bulan (kecuali Ramadhan)

* Kapasiti sekitar 30 orang

* Boleh pilih tarikh…Tarikh akan diumumkan di support group dari masa ke semasa

* Tarikh terhampir : 21/9/2019

Pilihan Di Tangan Korang…

Now, cuba tanya diri masing-masing pulak…Yang mana satu jadi pilihan korang :

  • Nak berterusan duit gaji ngam-ngam paras hidung setiap bulan?
  • Nak berterusan pinjam duit orang or duit raya anak time sesak?
  • Nak berterusan telan ayaq lioq tengok kejayaan orang lain?
  • Nak berterusan jadi kuli batak boss yang tak pernah nak hargai penat lelah korang?
  • Nak berterusan harap bantuan kerajaan dan ehsan orang lain?

ATAU

Korang korbankan sedikit duit, masa dan tenaga untuk belajar buat bisnes Ebay supaya satu hari nanti korang :

  • Tak perlu risau lagi pasal duit
  • Tak perlu meminjam sana sini dan mengharap belas ehsan orang
  • Tak perlu lagi bekerja dengan orang…Korang pulak jadi boss
  • Dapat kumpul aset, melancong dan sebagainya macam orang lain yang korang cemburu sebelum ni
  • Dan yang paling penting dapat bantu orang tersayang di sekeliling kita dan jugak mereka yang memerlukan

Seronok kan kalau dapat macam tu…😋…InsyaAllah kalau korang sanggup berkorban dan berusaha, semua yang saya sebut kat atas tu bukan sesuatu yang mustahil…Saya dah laluinya sebelum nie…

Buat Pilihan Sekarang!

Baiklah…Sembang banyak pun tak guna…Sebelum saya ubah fikiran jadi underground semula atau naikkan harga, better korang bertindak sekarang! 😋

Live Update : Seramai orang telah mendapatkan panduan ini!

# Akses ebook akan dihantar serta merta secara automatik menerusi email sebaik sahaja bayaran dibuat.

# Tarikh Bengkel akan dibuat sebulan 2 kali. Tarikh akan dimaklumkan di support group.

# Peserta Coaching boleh datang seorang atau bawak maksimum 2 orang kawan / partner. Tarikh akan dibincangkan bersama.

AMARAN

Sebelum buat sebarang bayaran, pastikan korang faham bahawa pakej yang saya sediakan dekat atas tu BUKAN sesuai untuk semua orang…Mereka-mereka yang di bawah ni, tolong jangan buat sebarang pembelian :

  • Dah expert buat Ebay
  • Prefer jual barang China secara dropship
  • Malas nak study panduan dan malas nak buat macam yang di ajar
  • Hari ni beli panduan, esok terus nak untung besar!

Maaf, panduan ni bukan untuk korang!…Hanya mereka yang memenuhi kriteria di bawah saja yang layak untuk dapatkannya :

  • Zero pasal Ebay atau masih belum konsisten
  • Prefer jual barang yang ada depan mata (produk tempatan)
  • Rajin berusaha
  • Sabar serta konsisten buat apa yang diajar hingga dapat tuai hasil

Soalan Lazim (FAQ)

Pastikan korang baca dulu soalan lazim di bawah sebelum membuat sebarang pembelian untuk mengelakkan sebarang masalah di kemudian hari…😅

1) Export Mudah nie sebenarnya apa?

Export Mudah ni adalah panduan yang memfokuskan tentang cara-cara jual produk tempatan ke international market menerusi marketplace Ebay.

2) Adakah teknik sesuai untuk newbie macam saya?

InsyaAllah…Apa yang saya ajar memang dari basic…Bukan terus ajar level advance

3) Ada kos lain tak selain kena beli panduan ni?

Korang boleh start bisnes Ebay dengan kos yang paling minima iaitu serendah RM50 ataupun tiada modal langsung…Bergantung kepada barang yang korang nak jual.

4) Saya sekarang makan gaji...Adakah bisnes macam ni sesuai untuk saya buat secara part time?

Ya tentu sekali…Bisnes ni korang boleh buat pada malam hari saja…Tak perlu ganggu masa kerja masing-masing.

5) Adakah anda boleh jamin saya pasti akan berjaya?

Well…Soalan ni dah “salah” sebenarnya…Hanya Allah SWT sahaja yang dapat menjamin rezeki…Panduan ni hanya ikhtiar sahaja…Hope korang faham hakikat penting ni.

6) Adakah saya akan dibantu untuk buat semua yang diajar?

Tidak…Saya cuma sediakan panduan dan support group sahaja…Korang kena belajar dari panduan, dan kalau ada tak faham, boleh tanya di support group. Team saya tak bantu “buatkan” untuk korang!…Korang kena buat sendiri untuk bisnes masing-masing.

7) Macam mana cara nak dapatkan panduan ni?

Korang boleh klik pada button “BELI SEKARANG” yang ada di halaman ni, kemudian ikut arahan untuk buat pembayaran.

8) Bila saya akan dapat panduan ni bila dah bayar?

Korang akan dapat akses panduan (ebook) yang dibeli serta merta secara automatik selepas bayaran dibuat…Maklumat akses dihantar menerusi email.

9) Bila tarikh Bengkel dan Coaching akan diadakan?

Tarikh Bengkel dan Coaching akan dimaklumkan dari masa ke semasa di support group…Selain itu, team saya jugak akan menghubungi anda untuk pengesahan kehadiran.

Bengkel dan Coaching akan di adakan 1 – 2 kali setiap bulan kecuali bulan Ramadhan.

10) Saya nak dapatkan ebook saja dulu...Boleh tak kalau lepas tu saya nak upgrade ke pakej Bengkel atau Coaching?

Diskaun hanya 50% dari harga ebook. Untuk bengkel 29 june 2019. Selepas ini tiada diskaun untuk upgrade le bengkel.

11) Ada jaminan refund tak?

Ya ada dengan syarat korang harus tunjukkan dulu bukti yang korang telah buat segala yang diajar dalam panduan

Refund hanya untuk Ebook sahaja…Tiada refund untuk pakej Bengkel dan juga Coaching.

Jaminan refund adalah tertakluk kepada terma & syarat yang telah ditetapkan oleh pihak JVWarrior kerana panduan ini dijual menggunakan sistem mereka.